Dec 31, 2010

cara tambah emoticons di shoutmix

wah wah, macam hebat sangat je Rafiqa nak buat tutorial! haha
**gelak kan diri sendiri pfttt**

1) log in account ShoutMix anda, pergi ke bahagian settings dan cari SMILEYS.

akan keluar macam ni. KLIK KLIK!

2) cari emoticons yang mahu di tokok tambah. contohnya macam kat sini!

nampak menarik bukan? KLIK DI GAMBAR!

atau suka emoticons YM?
haa, KLIK LAGI!

3)  kemudian anda pilih emoticons yang berkenan di hati. 
copy URL emoticon tersebut
(contoh : http://l.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/1.gif). 
kemudian paste URL tersebut ke dalam ruang penambahan SMILEYS di ShoutMix settings tadi.

contoh macam aku buat ni :
KLIK GAMBAR untuk kanta besar!

4) selesai langkah ke-3, Save Settings and DONE!

notakaki : limit untuk penambahan emoticons ialah 10 sahaja. pilih yang TERBAEK dan Selamat Mencuba! hehe

8 comments:

apaajanews said...

oh ...cam tu ke thanks bebanyak ye

rafiqa said...

sesama, haha x sangka ade org respons :P

fittiariri said...

tutorial yg bagus:) saya pong pernah terpk camne nak wat emotion nih tp punyelah malas nak carik

rafiqa said...

fittiariri : cube lah cube cube :)

wunny said...

adik saya pernah cakap psl ni. nk try lah! thx~ :)

salam singgah! ^^

rafiqa said...

wunny, try jgn tak try :)

Illiana Hidayah said...

tq 4 sharing dear :)

rafiqa said...

no biggie :)