May 23, 2011

kisah seorang anak..

22 feb 2011 - "bapak, bgn pak..!!" itu la suara yg kejutkn aq dari tidur sambil kedengaran pula suara tangisan mak yg penuh dgn hiba.. 'kenapa'? pemikiran ku penuh dgn seribu tnd tanye.. "Nape mak nangis mcm tu..??" turun aq dr bilik bserta adk bdik ku yg len tok mnjawab sgala prsoalan yg pstinya akn terungkai.. Luluh hati aq bila melihat mak menangis sambil mengusap wajah bpk yg berada di pangkuannya.. "bpk kau da xde.!!" sahut mak lg.. Ya Allah, tgah mmpi ke aq nie?? apa sume ni!! rintihan dn tangisan adk bdik yg len sedarkn aq dr dbelenggu mmpi yg palsu smata mata.. 'innalillahiwainnaillarajiun' bpk da xde.. Longlai tbuh ku, mengalir airmataku, melutut aq dgn sndirinya. ya Allah, ni la dugaan yg paling besar yg Kau berikn pada kami. Bpk da prgi buat slamanya. Allah sje yg tahu perasaan aq skarang.. Tp, mcm mne kami nk bg tau Ain yg baru 3 hari dwalikan olehnya? tntu dye sebak bile dpt tau brite nie. Ya Allah, selmatkn la prjalan akak ku smoge dpt melihat wjh bpk bt kali terakhir.
          Tiga hari lpas, mse knduri kawin ank prempuanya tu, sedara mara, kenalan2 bpk dtg dsambut dgn salam, tp hri ini mereka disambut dgn senaskah surah yassin. Ade juge yg dtg dgn sribu pnyesalan krn tdk smpat brjabat tgn dgn bpk d hari perkahwinan anknya. Dtambah pula apabila mmperlihatkn keadaan bpk pd hari kematiannya itu seolah-olah sedang tidur d spanjang mlm. Malah, lebih baik dr itu.. ya Ar Rahman ya Rahim,Kau jue lah yg maha mnegetahui. Teringat aq 3 ari yg lepas, masa knduri khwin Ain, adk brdik bpk yg dtg paling awal.. Pak Ngah, Auntie Jah, Mak Ana x putus menyakat bpk yg mnggelarkn dgn nama 'Along'..kgembiraan dn kesyukuran jelas trpancar d wjh bpk apbila adk2 nye dtg dgn memakai pkaian yg sedondon..aq pn dpt rs kn ape yg bpk rs pd masa tu.. Tp, hari nie dn bt selamanya, xde lg 'Along', xde lg suare 'Along', xde lg ketawa 'Along'... "da smpai mse Along tggal kn kamu semue trmasuk Isteri dan ank2 Along".. mgkin itulah yg dsampai kn pd seluruh kaum keluarga d hari kematian nye.. Allah sj yg tau..
          Ajal dan maut terletak d tangan tuhan.. Dlm tidur pn Dye boleh ambil.. Doktor mgesahkn kematian bpk brpunca dari serangan jantung yg kronik.. Dye sndiri x pnah bg tau dn tdk prnah mngetahui akn pnyakit yg dihidapinya.. Dye juge seorang yg sgt takut brjumpa doktor, kalu dr dulu dye slalu bjumpa doktor, mgkin dpt dselamatkn lg.. Tp, ni semua kn da ajal.. Da smpai mase bpk akn pergi bt selama lamanya... Aq msti kene trime tkdir Allah nie.. Allah lebih syg kn bpk...
          Sepanjang iringan bersama jenazah bpk, x putus bacaan surah al-Fatihah dr mulut ku utk dtujukn kpd bpk.  Dari rumah ke hospital, dr hospital ke msjid, dr msjid ke tnh perkuburan, x prnah lekang ayt tu dr bbir ku... Semoga arwah bpk mmperoleh kesejahteraan di spanjang prjalanannye ke sana.. Tanggungjawab sbg seorang ank lelaki telah aq tunaikan dgn mmandikn, mengkhafankn, memasukannye ke liang lahad juge.. Alhamdulillah, aq bkesempatan mlakukan smue itu dn aq dpt mrasakn seolah olah aq telah membina sbuah rumah bg nya d alam sana...
          Sekelip mata saja bpk dh prgi bt slame lmenye..em, Patut la sblum nie dye sering trmenung ke luar rumah.. rupe nya kali terakhir utk dye melihat dunia..em,  patut la dye asyik pandang muke aq semalam, rupenya dye nk melihat aq bt kali terakhir.. Wajah bpk kali terakhir mlihat aq smalam mmg aq xkn lupa hingga akhir hayat aq.. Kini, abg aq yg sulung pula akn memikul tggungjawab sbg ketua dlm keluarga bg mggantikan tempat bpk yg slama ini tdk prnah diabaiknnye... Segala tanggungjawab, kasih syg, dan bimbingannya, semua telah dsempurnakan dgn baik sehingga ke akhir hayatnya... Biar pn trlalu awal dye prgi,  pergi nya dye dgn kejayaan.. kini, tugas ku hanya sntiasa mendoakan kesejahteraan nya hingga di hari akhirat kelak... Ini merupakan suatu khifarah Allah s.w.t kpd ku trhadap dosa2 ku yg lampau.. Aq akn bsabar mnghadapinya spy aq akn mnjadi insan yg lebih bertaqwa.. Dgn kehadiran menantu lelaki prtama yg DIRESTUI oleh nya sndiri.. Maka, dye pn pergi bt selamanya utk menghadap Penciptanya... aq juga REDHA dgn pemergiannya... Semoga roh bpk dcucuri rahmatNya, dan ditempatkn brsama org2 yang beriman....Al-Fatihah (Rosly bin Ramly) amin ya Allah....

__________________________________________________

ini luahan hati classmate aku masa form5 dulu. dia tulis kat notes FB. sedih aku baca.. senakal-nakal dia tu masa sekolah, sebenarnya dia sangat sayang kan family dia. especially arwah ayah dia. aku harap kau tabah Emy, kau jaga mak kau baik baik tau!! 

hargai lah ibu dan bapa kita selagi mereka ada. LOVE U AYAH MAK! (:

2 comments:

~~Ticer Wann~~ said...

shahdunya... moga arwah ayah teman itu tenang di sana..al-fatihah

rafiqa said...

aminnnn :)